Mededeling Steun de boeren van GRONDIG voor een veerkrachtige landbouw, gedragen door velen

18/09/2024

GRONDIG is een plukboerderij met LEF: Lokaal, Ecologisch en Fair. Benny, Elise, Koen en Basil produceren er groenten, (klein)fruit, eieren en natuurvlees op ecologische wijze voor de korte keten. De boeren hebben een eerlijk inkomen. De boerderij is geen eiland en de boeren zijn geen onbekenden. Er gebeurt kennisuitwisseling in alle richtingen op alle niveaus en er wordt ingezet op gemeenschapsvorming. Landbouw kan niet zonder natuur, dus zijn zij op GRONDIG één.

Wil je Plukboerderij GRONDIG en zijn boeren beter leren kennen? Kijk naar dit bedrijfsfilmpje: een boerderij zoals in een kinderboek.

De afgelopen vier jaar werkten de 4 jonge boeren hard aan hun boerderij. Het is een prachtige plek met een enorme diversiteit aan groenten, fruit, bloemen, kruiden en dieren. Dit alles in samenwerking met de natuur en dat op 300 meter van de kerktoren. Ook agroforestry kreeg er meteen een plek. Ondertussen bouwden ze een gemeenschap op van 600 enthousiaste plukkers en nog veel meer sympathiserende buurtbewoners en volgers. Hun passie voor landbouw én natuur werkt aanstekelijk.

Maar, de boeren van GRONDIG hebben één probleem: ze boeren reeds vier jaar in bestaansonzekerheid. Ze vroegen vergunningen aan voor minimale maar broodnodige infrastructuur. In februari 2024 kregen ze in beroep, drie jaar na de eerste aanvraag, een vergunning van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen voor een schuur van 75m² (zie afbeelding). De opluchting was groot! Het College van Burgemeester en Schepenen van Destelbergen en één omwonende proberen deze vergunning nu te vernietigen via de Raad voor Vergunningsbetwisting. Dat zijn lange en dure procedures.

Om GRONDIG te ondersteunen in dit verhaal, hebben ze een crowdfunding campagne opgezet.

Steun jij hen ook?

Growfunding | GEEF PLUKBOERDERIJ GRONDIG EEN TOEKOMST

de boeren van GRONDIG