Informatiefiche Factsheet Fruitteelt gecombineerd met leghennen

23/08/2024

Waarom deze factsheet?

Deze factsheet is ontstaan binnen het onderzoeksproject Agroforestry 2025, dat als doel heeft om de toepasbaarheid van agroforestry binnen de Vlaamse landbouwsector te verhogen. Op dit moment bestaan er nog geen lange-termijn proefopstellingen die informatie kunnen aanleveren als input voor complexe bedrijfseconomische modellen die zeer gedetailleerd de economische impact van agroforestry trachten te analyseren. Desalniettemin moeten landbouwers op dit moment beslissen om al dan niet te investeren in agroforestrysystemen. Voor heel wat startende agroforestry toepassers is inzicht in kosten, baten en verdienmodellen dan ook een grote vraag. Door het uitvoeren van enkele simpele bedrijfseconomische doorrekeningen trachten we in deze situatie van informatie-schaarste toch slimme economische beslissingen te suggereren. Deze factsheet maakt deel uit van een serie van factsheets, waarin de potentiële rendabiliteit van de doorgerekende case studies wordt beschreven. De factsheets dienen als illustratie van hoe een landbouwbedrijf er zou kunnen uitzien na het implementeren van of het omschakelen naar agroforestry. Om te identificeren welke aspecten de potentiële rendabiliteit het meest kunnen beïnvloeden, worden binnen elke case verschillende scenario’s met elkaar vergeleken.

Uit bevraging blijkt dat agroforestrysystemen waarin fruitteelt gecombineerd wordt met vrije uitloop kippen als beloftevol worden beschouwd. Kippen vallen gemakkelijk te combineren met fruitbomen: ze richten weinig tot geen schade aan en helpen bovendien bij het beheersen van plagen en onkruid. In deze factsheet focussen we op het combineren van leghennen (welke in Vlaanderen vaker een vrije uitloop ter beschikking hebben dan vleeskippen) met laagstam appelaars en perelaars.

Hoe gebruik ik deze factsheet?

Deze factsheet schetst een beeld van hoe een typisch leghennenbedrijf met vrije uitloop er zou kunnen uitzien indien de landbouwer er voor kiest om fruitbomen aan te planten op zijn perceel. Het landbouwbedrijf dat werd gesimuleerd is fictief, maar werd, in samenspraak met telers, zo gekozen om een zo realistisch mogelijke case voor te stellen. De gemaakte assumpties worden beschreven op pagina 3 tot en met pagina 5. Het voorbeeld in de factsheet is inspirerend bedoeld. Om een schatting van de rendabiliteit van jouw ontwerp of plan te berekenen kan je gebruik maken van de INTACT tool in de Agroforestry Planner. Bespreek deze schatting met je boekhouder of adviseur. De bedrijfseconomische analyse die werd uitgevoerd is partieel, wat betekent dat enkel de kosten en baten die zouden veranderen door de omschakeling naar agroforestry in rekening werden gebracht. Uitspraken over rendabiliteit (beschreven door de netto huidige waarde (NHW), de interne opbrengstvoet (IRR) en het terugverdienjaar) slaan dus niet op de rendabiliteit van het volledige landbouwbedrijf, maar op dat van het agroforestry-gedeelte van het bedrijf. Afschrijvingen werden niet opgenomen in het model. Aan eigen arbeid (verricht door de landbouwer of het landbouwgezin zelf) werd een brutoloon van 20 euro/u toegekend. De data die werd gebruikt in het model is afkomstig uit verschillende publicaties, online bronnen, bestaande modellen, interviews, en persoonlijke communicatie met fruittelers en andere actoren. Bepaalde cijfers (voornamelijk specifieke arbeidstijden) zijn nog onzeker, omdat ze niet altijd goed gekend of erg variabel zijn; verder onderzoek is nodig om nauwkeurigere data te bekomen. Alle kosten en baten worden weergegeven exclusief btw.

Over de factsheet

Het vertrekpunt voor de bedrijfseconomische analyse vormt een fictief leghennenbedrijf met een vrije uitloop van 5,9 hectare (de gemiddelde grootte van een uitloop in België), waarop ruimte is voor 14 750 leghennen. We nemen aan dat de landbouwer reeds beschikt over een trekker, een maaier, een wagen en een korte keten-initiatief (bv. een hoevewinkel, webshop, samenwerking lokale buurtwinkel(s) en/of lokale markt(en)). De pluimveehouder kiest ervoor om 5 ha van zijn uitloop te beplanten met 400 halfstam perenbomen (200 bomen/ha). Hij heeft recht op de aanplantsubsidie en de onderhoudssubsidie voor boslandbouwsystemen van de Vlaamse Overheid (zie p. 3 en 6).

Lees hier de Factsheet Fruitteelt gecombineerd met leghennen

Vragen?

Contacteer ons