Mededeling DoeVELLEVoeD: crowdfunding voor een voedselbos in Temse

08/09/2024

Aan de noordzijde van Temse vind je Velle. Hier starten Kris en Ginny Heirbaut met een voedselbosje van 6500 m². Zo willen we samen met anderen lokaal voedsel telen met een heel andere visie. Help jij hen zuurstof en een robuust voedselecosysteem te creëren voor de buurt?

Kris en Ginny zijn landbouwers. Elke dag besteden ze tijdens hun werk veel aandacht aan ecologie, biodiversiteit en eerlijk voedsel, wat enorm uitdagend is binnen het klassieke landbouwsysteem. Samen met jou willen ze extra tegenwerk bieden aan global warming door gezonde lokale voeding meerwaarde te creëren, beginnende op een groen plekje in Velle.


Daarom gaan ze autonoom voedsel kweken zonder aangekochte hulpmiddelen en resistent aan droogte. Eind 2024 willen ze ongeveer honderd perenbomen, honderden bessenstruiken en vergeten groenten aanplanten. Dankzij een regionale samenwerking werden ook twee waterpoelen en een biodiverse windsingel geplaatst, zo zorgen ze voor een beschut plekje met natuurlijk bodembeheer.

Maar Kris en Ginny doen dit niet alleen. Ze willen mensen samenbrengen die aan de slag willen met fruit en meerjarige groenten. Om ze te telen, ermee te koken of bij te leren van elkaar. Het concept van dit voedselbosje werd dan ook ontworpen door studenten van HoGent (vak Futures Through Design).

Kris en Ginny willen 8000 euro ophalen voor de verdere aanplant, waarvan 4600 voor perenbomen en 3400 euro voor bessen en meerjarige groenten. Geduld, ecosysteem en meerlagigheid van het voedselbos doen de rest!

Werp jij ook een bijdrage in de schaal voor een eerlijk, verantwoord, lokaal voedselsysteem, en meer zuurstof? Bekijk dan even de growfunding website: Growfunding | DoeVELLEVoeD

Lukt het om meer op te halen dan voornoemd bedrag, dan kunnen Kris en Ginny met die surplus Rikolto steunen, dat zich op andere continenten inzet voor duurzame boslandbouw. Zo komt er ook internationaal meer aandacht voor biodiversiteit, schaduwplanten en voedselbossen.